Català | Castellano
Suhail Ensemble
Música àrab
. Dossier Informatiu
Cambiar foto: 01, 02, 03, 04, 05.

Fitxa Artística

Suhail Serghini - Veu, llaüt àrab i saz turc

Abdesselam Naiti - Kanun (cítara àrab) i nay (flauta de canya)

Mostafa Bakkali - Llaüt àrab

Omar Benlamlih - Percussions àrabs

*Col·laboracions amb artistes flamencs i ballarines àrabs

Audio

. Caravan - NEW CD

. Macktub - NEW CD

. Muluk

 

 

Vídeo

. Canal Sur

. El anillo - Versió flamenc

L'espiritualitat i l'emoció de la música àrab

L'oud, el kanún (instruments melòdics), el derbuka, el bendir, el tar (percussions tradicionals), el ney, el saz... La instrumentació de Suhail Ensemble ens trasllada als sons de l'Edat Mitjana, a l'esclat de l'art i la cultura a l'al-Àndalus. Un viatge al passat amb què el grup pretén acostar la música àrab al públic general. Són composicions clàssiques del Marroc, Turquia, Síria i Egipte, melodies tan belles com desconegudes per als occidentals.

A la instrumentació melòdica i percusional de Suhail Ensemble s'afegeix el baix, indicatiu dels subtils canvis modals de la música àrab i que, alhora, expressa el mestissatge i la interculturalitat amb què s'enriqueix el grup. Tot aquest conjunt pot escoltar-se en el seu darrer àlbum, La rueda de la vida (editat per la Junta d'Andalusia el 2009).

L'experiència obtinguda per Suhail amb l'enregistrament d'un CD per a la multinacional EMI, juntament amb l'acumulada durant anys en festivals ètnics, a més de les col·laboracions amb artistes de prestigi nacional i internacional ľKetama, Carlos Cano, Kiko Veneno, Remedios Amaya, Vicente Amigo, Amistades Peligrosas (amb el grup va popularitzar en castellà el conegut tema Aicha del cantant algerià o Rei del Raï Khaled), Chano Lobato, Esperanza Fernández, Carmen Linares, Carlos Vargas, Hevia; i la més recent amb Bunbury (veu i buzuki) ľa les quals Suhail aporta el toc àrab que aquests cercaven, fa sorgir finalment la formació Suhail Ensemble.

Suhail Ensemble basa el seu estil en l'especial sensibilitat interpretativa dels seus components i en l'originalitat dels seus arranjaments, els quals intenten expressar els temes dins una dimensió emocional i espiritual, agradant tant en mitjans espanyols com àrabs.

El líder del grup, el tetuaní Suhail Serghini, porta gairebé 30 anys residint a Granada. És cantant, músic-compositor, multiinstrumentista (llaüt àrab, saz turc, buzuki i percussions magribines). Va ser fundador del grup de música andalusina Shuka, una de les primeres formacions amb sons àrabs de l'estat i que més curiositat van despertar en el seu moment.
El 2010, Serghini ha estat nominat al Goya a la millor interpretació musical per la seva intervenció en la pel·lícula Retorno a Hansala, de Chus Gutiérrez. El músic aspirava al guardó per la cançó Manousal, interpretada conjuntament amb la cantant Selina del Río.